Magvak
Csalimagvak
Sok olyan csali létezik - természetes és mesterséges egyaránt – aminek a segítségével megsokszorozhatod a fogás esélyét. Egy azonban szinte mindenek felett áll: a tigrismogyoróval (és a tigrismogyorós csalival) majdnem biztos az amur és a ponty fogás. Ismerd meg a kínálatunkban található magvas csalikat és válaszd ki a számodra megfelelőt.
Magvas csalik
A magvas csalikat általában alapozó etetésre használjuk, rengeteg féle elérhető a piacon, sőt, akár otthon magadnak is elkészítheted. A halaknak jó ízlésük van, nagyjából azokat a magvakat szeretik, amiket mi: a kukoricát, a lenmagot, a repcét, a kendert és legfőképpen a tigrismogyorót. A magvas csalit (akár otthon készíted akár készen veszed) legtöbbször áztatják, főzik. Ahogy írtuk otthon is elkészítheted, de vigyáznod kell, hogy pontosan és profin csináld, hiszen a nem tökéletes magvas csali megállhat a hal beleiben, elmegy az étvágya és köszöni szépen, elúszik. Hozzátesszük, hogy a különböző magvak mixe még csalogatóbb a halaknak, így komoly főzési tudomány kellhet ahhoz, hogy otthon készítsd.
Inkább vásárold meg készen, a minőség és a hatékonyság is biztos lesz. A mai modern csalik mellett egyértelműen a kukorica a leguniverzálisabb, minden vízen és minden körülmények között legtöbb halat (főként pontyot és amurt) vonz. Természetesen kipróbálhatsz mást is: a Carp Zoom Lupin (csillagfürt) magas fehérjetartalmának és tápértékének köszönhetően kedvelt és sikeres horogcsali, ahogy az üveges kiszerelésű kukorica is. A Haldorádó márkájú színes üveges horgászkukoricák egész kukoricaszemeket tartalmaznak, a szemek horogállása és keménysége is tökéletes.
A leggyakoribb és a legtöbb féle ízben a tigrismogyoró csalik állnak a rendelkezésedre.
A tigrismogyoró csali
Vicces módon a tigrismogyorónak semmi köze a tigrisekhez vagy a diófélékhez. Egyáltalán nem dió, hanem valójában egy gumó. A külső héjukon lévő csíkos mintázat miatt nevezik őket "tigriseknek". A legjobban úgy lehet leírni, mint egy apró burgonyát. A tigrismogyoró használatának fő előnye más hagyományos pontycsalikkal szemben az, hogy nem olyan vonzó más fajok számára, amelyeket esetleg nem szeretnél kifogni. A vízimadarak és a harcsák sokkal kisebb valószínűséggel kapnak rá a tigrismogyoróra, mint a bojlira, a kukoricára vagy a pelletre. A természetes vonzerőn kívül a horgászok az elkészítés során könnyen hozzáadhatják saját ízüket a tigrismogyoróhoz, hogy az illeszkedjen a bojli vagy más csali ízéhez. A tigrismogyoró a legsokoldalúbb csalik közé tartozik, és szinte bármilyen más csalival kombinálva könnyen használható. Az íz csak az egyik szempont, ami vonzóvá teszi őket a pontyok számára. Egy másik fontos tényező, ami a tigrismogyorót nagyszerű pontyhorgász csalivá teszi, az a textúrája. Amikor a ponty ráharap a tigrismogyoróra, az olyan tökéletes "ropogást" vagy "pukkanást" ad, amilyet a halak természetes táplálékkal való táplálkozáskor elvárnak. A harmadik tényező, ami nagyszerű pontycsalivá teszi őket, a méretük. A tigrismogyoró mérete a kukoricaszemtől egészen a 20 mm-es bojliig terjedhet. Tökéletes falatot jelentenek a pontyok és az amurok számára, hogy felkapják őket a fenékről. Nem csak, hogy jó méretűek, de elég kicsik ahhoz, hogy a fenéken szép csaliszőnyeget képezzenek a pontyok számára. A tigrismogyoró biztosítja, hogy a pontyok hosszú ideig egy területen maradjanak táplálkozni, növelve annak esélyét, hogy végül felszívják a horogra akasztott csalit.
A csalimagvak tehát kihagyhatatlanok a horgász repertoárodból: szinte bármelyiket használhatod!
Ismerd meg a Halcapone csalikínálatát és válaszd a számodra legjobbat.