Aroma, adalék
Aroma adalék
Összegyűjtöttük a különböző halak számára legfontosabb, legízletesebb és legvonzóbb aroma adalékokat, hogy aztán egy kategóriába rendezve – több mint 300 félét – könnyebben megtaláld azt amelyikre a sikeres horgászatkor szükséged lehet. Ismerd meg a Halcapone őrületes aroma adalék kínálatát és válaszd a számodra legjobbat!
A paprikás kenyértől az aroma adalékig
Természetes kivonatok, mesterséges aromák, porok, ragasztók és különböző csalik mellett ezerféle technikai megoldás létezik, hogy segítsenek több halat fogni. Volt idő, amikor a csali ízesítéséhez nem kellett több mint egy kis mézet kenni egy darab (száraz) kenyérre mára egy több milliós üzletág, és csak nálunk 300-féle adalékot találsz köztük mártogatósat, folyékonyt, por alakút is. Több száz különböző egyedi aromaösszetevőt használhatunk a csalikban. Ezek közül néhány önmagában is hatásos, de a legjobb aromákat úgy állítják össze, hogy az aromaösszetevők többféle keverékét használják, amelyek egy receptben kombinálva egyedi ízt és illatot eredményeznek. Az egész folyamat egyfajta művészet, és egy képzett aromakészítő segítségét igényli.
Egyes halak (például a pontyok) szaglása ezerszer érzékenyebb, mint a miénk, és ennek a ténynek kell irányítania az aromák kiválasztását és a megfelelő adagolását. Ez nem történhet találgatással. Ezt csak úgy lehet elérni, ha elmegyünk horgászni és szigorúan teszteljük a legkülönbözőbb ízkombinációkat. Rengeteg hal (ilyenek a pontyok is) szinte bármilyen potenciális táplálékot megvizsgálnak, és általában a szájukba veszik, hogy megállapítsák, ehető-e az.
Ízek, imák, szerelmek
Egy kicsit utalunk a címmel a filmre, de mégsem. A horgászathoz használt aromákról fogunk továbbra is írni. Csak hogy értsük az aromaanyagok jelentőségét: az aromaanyagokat széles körben használják az emberi táplálkozásban a készételek feljavítására és tökéletesítésére, valamint édességek, cukrászsütemények, sütemények, kekszek és mindenféle alkoholos és alkoholmentes ital készítésére. Minden folyékony aroma tartalmaz oldószert vagy hordozóanyagot, és ez valószínűleg egy étolaj, például kókuszolaj, glicerin. A nagy arányban hígított aromát tartalmazó csalik nem lesznek olyan ízletesek, mint a kis dózisú, erős aromát tartalmazó csalik, előfordulhat, hogy a halak elkerülik.
Tipikus aromák
A leghatékonyabb csali aromák közül néhány az édesiparból származik, és ezeket jellemzően édességekben, kekszekben, süteményekben és más ilyesfajta élelmiszeripari termékekben használják. Ezeket az aromákat úgy tervezték, hogy hőállóak legyenek. Ez azért fontos, mert a hatékony csaliaromának ellen kell állnia a főzési folyamatnak, különösen, ha bojlik készítéséhez használják. Létezik a csípős, fűszeres, pikáns és halízű aromák alkategóriája, és ezeket a snack-ételekbe, állateledelekbe, főzőmártásokba és ételízesítőkbe való felhasználásra fejlesztették ki. Az aromákat háromféleképpen osztályozzák: természetes (NAT), mesterséges (ART) és természetazonos (NI), a te döntésed, hogy a háromból melyik az amelyiket a legjobban kedveled. Tipikus aromák az eper, málna, narancs, vanília, banán, feketeribizli, fahéj, szerecsendió, gyömbér, tejszín, mandula, sajt, vaj, karamell és kókusz. A skála fűszeres és pikáns végén a paprikaolajok, a fokhagyma, a hagyma, a chili, a szegfűszeg, a kardamom állnak: akárcsak egy parfümgyárban.
Biztonságosak?
Röviden válaszolva igen. Hosszabban is igen, de tény, hogy a FEMA / Flavor Extract Manufacturers Association (Aromaextraktum-gyártók Szövetsége) osztályozási kódot alkalmaz az aroma összetevőkre és vegyi anyagokra, hogy azok biztonságosnak nyilváníthassák őket és csak azokat lehet forgalomba hozni, amelyeket engedélyeznek. Így 100%, hogy biztonságosak.
Válaszd ki a több százféle aromából a hozzád illőt, azt amelyik a legjobban bevált neked és sikeres horgászatot kívánunk vele.